sreda, 24. junij 2015

FOTOPROJEKTIL: SLIKANJE NA PLATNO

V okviru letošnjega projektnega tedna je potekala tudi dvodnevna delavnica slikanja na platno pod vodstvom akademskega slikarja Jožeta Marinča.

SPOZNAVANJE PROSTOVOLJSTVA

Mnogo je ljudi, ki se iskreno zanimajo za druge. A žal je vse manj takih, ki to zanimanje pokažejo tudi navzven. Dejstvo je, da človek sam ne more preživeti. Potrebuje sočloveka, zato je nadvse pomembno, da se posameznik zaveda svoje socialne odgovornosti. Še kako zaželeno je, da izraža svoje potrebe in jih uravnava v skladu s potrebami drugih.

torek, 23. junij 2015

BITI POLICIJSKI PES

Prvi dan smo preživeli v šoli, kjer smo si ogledali dva dela Poirota in enega Rexa. Drugi dan smo prav tako preživeli v šoli, kjer smo si najprej ogledali še en del Komisarja Rexa, nato pa smo peš odšli na policijsko postajo. 

Tam smo si najprej ogledali notranjost policijske postaje. Videli smo celice, kjer pridržijo osumljence, in sobo za zaslišanje. Policist nam je pokazal tudi vso opremo, ki jo mora imeti na sebi policist specialne enote. Spoznali smo delo kriminalista, nato pa odšli na dvorišče, kjer nam je kriminalistična tehnica predstavila svoj poklic. Lahko smo si ogledali, kako zgleda kombi z vso potrebno opremo, in iskali sledi prstnih odtisov. 



Na koncu pa sta nam svoje delo predstavila še policista, vodnika psov. Prvi se nam je predstavil vodnik psa za splošno rabo, ki je namenjen iskanju sledi na kraju zločina ali za vzdrževanje javnega reda in miru. Drugi pa se nam je predstavil vodnik psa za specialno rabo, ki je imel s seboj dva kužka. Prvi je bil izšolan za iskanje drog, drugi pa za iskanje razstreliva. Delavnica je bila zelo zabavna in zanimivo je bilo od bliže spoznati delo policistov in policistov vodnikov psov, kriminalistov in kriminalističnih tehnikov. Mentorica delavnice je bila prof. Barbara Bajc Šerovič. (Ema Butara, 3. a)

ponedeljek, 22. junij 2015

GORJANCI: TRIJE DNEVI, DVE NOČI

Za delavnico Gorjanci se nas je na letošnjem projektnem tednu odločilo 17. V torek, 26. 5. 2015 ob 8.30, smo se ob spremstvu treh profesoric peš odpravili izpred Gimnazije Novo mesto do planinskega doma na Miklavžu. 

FRANCOŠČINA ZA ZAČETNIKE


Na francoski delavnici smo obravnavali stereotipe, se učili o Franciji in njenih značilnostih in se pogovarjali o glasbi in hrani. Naučili smo se tudi pozdrave, abecedo, številke in se tudi naučili predstaviti.


nedelja, 21. junij 2015

FOTOGRAFIJA ZA VSAK DAN IN ŠE ZA KAJ VEČ

Na prvi delavnici Praktična fotografija so udeleženke spoznavale lastnosti in najboljše načine za uporabo svojih fotoaparatov. Najprej so se posvetile fotografiranju podrobnosti v šoli, drugi dan pa so fotografirale po Ragovem logu. Druge delavnice z naslovom Fotografski projekti se je udeležilo 14 dijakov in dijakinj. Lotili so se različnih projektov, ki so jih izvajali med delavnico in jih na koncu tudi predstavili. Teme projektov so bile med drugim cvetje, izbrana barva, krog, športne copate, slikanje skozi filter in skozi lečo. Obe delavnici je vodil prof. Miha Hadl.

petek, 19. junij 2015

SPREJEMAMO DRUGAČNOST

Na delavnici Sprejemamo drugačnost smo se dijaki 2. letnika učili sprejemati ljudi, ki so po izkušnjah, spolni usmerjenosti ali veroizpovedi drugačni od nas. V dveh dneh smo se srečali z različnimi predsodki na več področjih.

četrtek, 18. junij 2015

SPOZNAJMO BRAZILIJO: CAPOEIRA, FAVELE, OLIMPIJSKE IGRE

Sodelujoči na delavnici Spoznajmo Brazilijo smo imeli priložnost začutiti utrip brazilske glasbe, plesa, temperament ljudi in okus njihove hrane. Profesorica Polonca Kukec nam je pripravila pester program, ki nam Brazilije ni predstavil le površinsko z atlasi in zgodovinskimi dejstvi, temveč smo lahko spoznali pravo stanje, ki vlada v tej državi Južne Amerike.

sreda, 17. junij 2015

PIVCE ZA ŽIVCE



V okviru 4-dnevne delavnice Pivce za živce smo dijaki 3. letnikov gimnazije Novo mesto spoznavali postopek varjenja piva in ga tudi zvarili. Delavnica je potekala v dveh delih. V prvem delu smo spoznali postopek varjenja piva in ga začeli variti že 2 tedna pred začetkom projektnega tedna.

TVITI PO NIZOZEMSKO


V okviru Projektnega tedna je potekal tudi tečaj nizozemščine. Delavnico je vodila Arlette Cundrič van Driel. Namesto poročila objavljamo raje dva tvita....

torek, 16. junij 2015

PRVI SKOK

Na projektnem tednu se nas je kar 21 dijakov od prvega do tretjega letnika udeležilo padalskega tečaja. Potekal je 4 dni za začetnike ter dva dni za tiste, ki so morali le osvežiti lansko znanje in so s padalom že skočili.

ZGRADILI "SVOJO" HIŠO


Kot že samo ime ("Moja hiša") pove, se je ta delavnica nanašala na področje arhitekture. Delo je večinoma potekalo v skupinah. Na srečo je bilo prijav dovolj in razdeljeni v štiri skupine, smo se lotili »grajenja«. Naša naloga je bila najprej skovati čisto novo idejno zasnovo za hišo, narisati tlorise in fasade ter narediti še plakat in pa maketo naše hiše.

ponedeljek, 15. junij 2015

BELO ZLATO ALI VODA, KI NI MOGLA NAZAJ V NEBO

V četrtek, 28.5.2015 smo se nestrpni dijaki 2. letnika zbrali na avtobusni postaji Tuš. Točno ob 7.05 smo krenili do naše končne postaje - Piran. Ker je bila ura še zgodnja, smo vsi še malo podremali na avtobusu. Po triurni vožnji s krajšim vmesnim postankom smo končno prispeli, vsi spočiti in pripravljeni na delo, do Sečoveljskih solin.

AFRIKANŠČINA: JEZIK EVROPEJCEV

Spomenik afrikanščini v mestecu Paarl
Veseli me, da zanimanje za učenje afrikanščine med dijaki naše gimnazije ne usiha,“ pravi prof. Robert Šupe, mentor delavnice Afrikaans. Afrikanščina je v bistvu najmlajši germanski jezik, s katerim se lahko sporazumevamo tudi na Nizozemskem ali v severni Belgiji; danes ga po svetu govori še okoli 7,7 milijona prebivalcev.

nedelja, 14. junij 2015

SAMOOBRAMBA

Spoznali smo se z osnovnimi in najpogostejšimi prijemi za samoobrambo ter različnimi tehnikami veščin, ki izhajajo s Filipinov.

sobota, 13. junij 2015

MEN SE ROLA

Na delavnici Men se rola nas je bilo pet deklet...

INTERVIEW: NOEL FITZPATRICK

During the project week, one of the workshops available was the Secrets of Ireland where the students were acquainted with the country and its culture. We have prepared a quick interview with the man behind the workshop, Noel Fitzpatrick.

petek, 12. junij 2015

VRNITEV V "MRAČNI SREDNJI VEK"

Ko pomislimo na srednji vek, se spomnimo na viteze v oklepih, velike gradove in prelepe dame, ki čakajo na svojega princa. To je zelo daleč od resnice, kajti srednji vek je bil zelo raznovrsten, saj je bilo takrat v Evropi več različnih kultur in ljudstev, kot so: Franki (zahodna Evropa), Vikingi (Skandinavija), Mongoli (nomadi iz Azije), Bizantinci (grški ostanek rimskega imperija) in muslimani, ki so se pojavili na začetku 7. stoletja, tik ob rojstvu srednjega veka. Pod vodstvom prof. Nevenke Malnarič Brulc je potekala zanimiva delavnico na temo srednjega veka (gl. spodnjo fotogalerijo), v pričujočem članku pa povzemamo glavne značilnosti tega nenavadnega obdobja.

SPOZNAVANJE POKLICEV ALI KAKO BO GIMNAZIJEC POSTAL FIZIOTERAPEVT

četrtek, 11. junij 2015

STRAH!

Naša delavnica se je pravzaprav začela že z uvodnim sestankom. Tam smo dobili zadolžitve, ki smo jih morali do projektnega tedna opraviti. Vsak je dobil eno temo za referat, ki ga je nato predstavil na delavnici.
Pogovarjali smo se o Hitchcocku in njegovih filmih ter o tem, kaj je strašnega v filmih, literaturi in glasbi. Nato smo si ogledali Hitchcockov film Psycho in ga podrobno analizirali. Določili smo, kateri so glavni preobrati v filmu, in analizirali glavne osebe. Ugotavljali smo, kaj je v filmu strašnega in s katerimi izraznimi sredstvi je strašnost še bolj poudaril, govorili smo tudi o načinu snemanja filma, o različnih perspektivah in planih snemanja, o vlogi črno-bele tehnike ter o tem, kako vse to vpliva na gledalca. Nato smo si ogledali en odlomek iz filma in ga podrobno analizirali. Nato smo se pogovarjali še o Ojdipovem kompleksu, ki smo ga lahko opazili pri glavnem igralcu v filmu.
Prvi dan se nam je za kratek čas pridružila tudi profesorica za psihologijo, ki nam je predstavila psihologijo grozljivk. Delavnica je bila zabavna in naučili smo se veliko novih stvari.  Mentorici delavnice sta bili prof. Tea Ribič in prof. Tina Furlan Turk.

EMA BUTARA



SPOZNALI DELO ZDRAVNIKOV

V okviru projektnega tedna je potekala tudi delavnica Medicina, in sicer večinoma v Splošni bolnišnici Novo mesto. Delavnica je potekala pod vodstvom profesorice Tatjane Durmič, dijaki pa smo se seznanili s stvarmi, ki jih v šoli nikoli ne moremo spoznati. Poglejmo si nekaj vtisov udeleženk delavnice.

sreda, 10. junij 2015

FOTOPROJEKTIL: MACBETH

V okviru letošnjega projektnega tedna je potekala tudi delavnica Macbeth. Udeleženci so večino dogajanja skrili za trdno zaprtimi vrati. Le nekaj utrinkov so nam dovolili "vpogledati". Samo za poliglote!
We tried our best to avoid summoning Satan but some were persistent...

ŠPORT IN SOCIALNE VEŠČINE: ODKLOP V ŽIVLJENJE


V okviru projektnega tedna letošnjega leta smo se nekateri dijaki odločili za delavnico šport in socialne veščine pod vodstvom profesorjev Primoža Plazarja, Marka Arnuša in Brede Vovko. Delavnice smo se udeležili z namenom športne rekreacije in obiska gorskih predelov Slovenije, ki so za mnoge najlepši kotički naše dežele. V pomoč pri naši odločitvi so bile prav gotovo izkušnje lanskih udeležencev te delavnice, ki kar niso mogli dovolj prehvaliti te izjemne izkušnje.

torek, 9. junij 2015

PROJEKTIL - NAMESTO UVODA

Šokantne podrobnosti o vseh temačnih ozadjih, škandalih, aferah in prevarah, ki so zaznamovale nastajanje letošnjega Projektila, bomo v prihodnih tednih še razkrivali. Za uvod (ali raje, namesto njega) naj povem samo to, da je bilo prijav na letošnjo delavnico "Projektil" nekoliko malo manj kot ponavadi. Ni jih bilo ravno veliko. Resnici na ljubo je treba priznati, da je bila ena sama.