sreda, 17. junij 2015

PIVCE ZA ŽIVCE



V okviru 4-dnevne delavnice Pivce za živce smo dijaki 3. letnikov gimnazije Novo mesto spoznavali postopek varjenja piva in ga tudi zvarili. Delavnica je potekala v dveh delih. V prvem delu smo spoznali postopek varjenja piva in ga začeli variti že 2 tedna pred začetkom projektnega tedna.
Pivo je osvežilna alkoholna pijača z vsebnostjo alkohola od 3 % do 30 %. Je najstarejša znana alkoholna pijača, najstarejši dokumenti o varjenju piva pa segajo v dobo Egipčanov in v Mezopotamijo. Vrste piva se med seboj ločijo po tem, kako in iz česa jih zvarimo. Pivo delimo na dve veliki skupini: lager in ale, ki se nato ločita še na temno in svetla pivo, barva piva pa je odvisna od priprave sladu. Glavna razlika med obema vrstama je, da se varijo iz različnih vrst ječmena oz. sladu. Za povprečnega pivca pa je razlika predvsem v okusu in barvi. 

Za varjenje klasičnega piva se večinoma uporablja ječmenov slad, voda, hmelj, kvas in bistrila. Namesto ječmena lahko uporabimo tudi druge žitarice (npr. ajdo, pšenico, riž …). Potek varjenja je razdeljen na 8 stopenj: priprava sladu, drozganje, odcejanje, kuhanje, fermentiranje, kondicioniranje, filtriranje in polnjenje. Veliko vlogo pri varjenju piva igra temperatura, pri kateri ga varimo, trdota vode, vrsta hmelja in stopnja, pri kateri dodamo hmelj v pivino.


Na delavnici smo varili 5 vrst piva. Vsi so bili alei, 4 vrste smo uspešno zvarili, ena pa se je ponesrečila, saj se je pivo skisalo. Dve vrsti piva smo zvarili po metodi wholegrain, tri pa iz ekstrakta.


Med projektnim tednom smo odšli na dve ekskurziji. Prvi dan smo obiskali pivovarno Vizir na Lokvah pri Črnomlju. Predstavili so nam varjenje piva v pivovarni, kako varimo posebne vrste piva, kako ga shranjujemo. Priložnost smo imeli spoznati posebna piva, na primer medeno pivo, indian pale ale, pivo iz krompirja in fižola ter pivo iz ameriških hmeljev.

Drugi dan smo obiskali Ekomuzej hmeljarstva v Žalcu, kjer smo spoznali zgodovino hmeljarstva na Slovenskem in postopek varjenja piva v preteklosti. Na koncu smo imeli priložnost degustirati čaj iz hmelja. Obiskali smo tudi inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo, kjer so nam pokazali prostore in svoje delo. Na inštitutu so analizirali tudi naš vzorec piva. Ta je vseboval 4,5 % alkohola in 11,3 % ekstrakta v osnovni sladici.


Na koncu smo obiskali tudi Pivovarno Laško, kjer smo si ogledali potek industrijskega varjenja piva. Delavnica je bila zelo poučna in zabavna, na njej smo se naučili veliko novega in uporabnega, vzorce zvarjenega piva pa smo odnesli domov in z njim razveselili naše starše.
Simon Iskra, Nikolaj Candellari, Manca Tori in Špela Mohar




Ni komentarjev:

Objavite komentar