V okviru 4-dnevne delavnice Pivce za živce smo dijaki 3. letnikov gimnazije Novo mesto spoznavali postopek varjenja piva in ga tudi zvarili. Delavnica je potekala v dveh delih. V prvem delu smo spoznali postopek varjenja piva in ga začeli variti že 2 tedna pred začetkom projektnega tedna.
Za
varjenje klasičnega piva se večinoma uporablja ječmenov slad,
voda, hmelj, kvas in bistrila. Namesto ječmena lahko uporabimo tudi
druge žitarice (npr. ajdo, pšenico, riž …). Potek varjenja je
razdeljen na 8 stopenj: priprava sladu, drozganje, odcejanje,
kuhanje, fermentiranje, kondicioniranje, filtriranje in polnjenje.
Veliko vlogo pri varjenju piva igra temperatura, pri kateri ga
varimo, trdota vode, vrsta hmelja in stopnja, pri kateri dodamo hmelj
v pivino.
Na delavnici smo varili 5 vrst piva.
Vsi so bili alei, 4 vrste smo uspešno zvarili, ena pa se je
ponesrečila, saj se je pivo skisalo. Dve vrsti piva smo zvarili po
metodi wholegrain, tri pa iz ekstrakta.
Med projektnim tednom smo odšli na dve
ekskurziji. Prvi dan smo obiskali pivovarno Vizir na Lokvah pri
Črnomlju. Predstavili so nam varjenje piva v pivovarni, kako varimo
posebne vrste piva, kako ga shranjujemo. Priložnost smo imeli
spoznati posebna piva, na primer medeno pivo, indian pale ale, pivo
iz krompirja in fižola ter pivo iz ameriških hmeljev.
Drugi dan smo
obiskali Ekomuzej hmeljarstva v Žalcu, kjer smo spoznali zgodovino
hmeljarstva na Slovenskem in postopek varjenja piva v preteklosti. Na
koncu smo imeli priložnost degustirati čaj iz hmelja. Obiskali smo
tudi inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo, kjer so nam pokazali
prostore in svoje delo. Na inštitutu so analizirali tudi naš vzorec
piva. Ta je vseboval 4,5 % alkohola in 11,3 % ekstrakta v osnovni
sladici.
Na koncu smo obiskali tudi Pivovarno
Laško, kjer smo si ogledali potek industrijskega varjenja piva.
Delavnica je bila zelo poučna in zabavna, na njej smo se naučili
veliko novega in uporabnega, vzorce zvarjenega piva pa smo odnesli
domov in z njim razveselili naše starše.
Simon Iskra, Nikolaj Candellari, Manca
Tori in Špela Mohar
Ni komentarjev:
Objavite komentar