ponedeljek, 22. junij 2015

GORJANCI: TRIJE DNEVI, DVE NOČI

Za delavnico Gorjanci se nas je na letošnjem projektnem tednu odločilo 17. V torek, 26. 5. 2015 ob 8.30, smo se ob spremstvu treh profesoric peš odpravili izpred Gimnazije Novo mesto do planinskega doma na Miklavžu. 


Pot je bila kar naporna, vendar je hitro minila, saj smo se vseskozi zabavali, pa tudi sonce nas je spremljalo celo pot. Z enim vmesnim postankom za malico, smo v planinski dom na Miklavžu prispeli okoli 14. ure, kjer nas je že pričakalo dobro kosilo. Potem ko smo si spet nabrali moči, smo postavili taborni ogenj. Proti koncu dneva nas je čakalo še nekaj spoznavnih iger. Z njimi smo se na zabaven način malo bolje spoznali med seboj in tako smo že prvi dan postali dobri prijatelji. Taborni ogenj, ki smo ga postavili po kosilu, naj bi zakurili takoj po večerji, a nas je presenetil dež in smo zato banane in krompir spekli naslednji dan. 

Naslednje jutro nas je dobro prebudila jutranja telovadba, potem smo imeli zajtrk, po njem pa smo se razdelili v dve skupini. Vsaka skupina je zgradila svoje bivališče le iz materialov, ki smo jih našli v naravi. Naši edini pripomočki so bili žaga, nožek, kladivo in vrv. Vsaka skupina se je pri gradnji bivališča odlično odrezala. Izdelali smo posteljo, mizo, stole, klopce, omarico z dvema poličkama, stopnice, tuš, okno in vrata. Tudi kuhinja in stranišče nista manjkala. S tem smo dokazali, da smo zelo ustvarjalni, da se znajdemo v naravi in da bi se v naravi dobro odrezali tudi takrat, ko bi bilo to potrebno.

Ker nas je naporno delo v gozdu pošteno izmučilo, smo se že veselili kosila, s katerim smo znova pridobili energijo za nadaljevanje dneva. Da bi kar se da dobro spoznali goro, na kateri smo preživeli 3 dni, smo se razdelili v 4 skupine in hodili po poti, ki so nam jo pripravile profesorice. Sproti smo reševali naloge, spoznavali rastline in zgodbe z Gorjancev ter se pri tem zabavali. Na koncu je seveda zmagala ekipa, ki je imela najhitrejše noge. Lepo vreme nam je bilo tokrat naklonjeno, zato smo po končani orientaciji na ognju spekli krompir in banane, ki so bile tako dobre, da so se vsakemu od nas še dolgo cedile sline. 

Najboljši del dneva pa je šele prišel. Po večerji smo pograbili svetilke in se peš odpravili na nočni pohod na najvišji del Dolenjske – Trdinov vrh. Pot je bila strma, a smo vsi srečno prispeli. Tam smo imeli neverjeten pogled na Novo mesto, osvetljeno z nešteto lučmi. Tudi strašljivih zgodb, smeha in zabave ni manjkalo. Po prihodu v dolino smo vsi utrujeni zaspali, rahlo žalostni, ker se je naše druženje bližalo koncu. Naslednje jutro smo vstali in spakirali vso opremo, ki smo jo prinesli s seboj in se odpravili nazaj. Tokrat smo lažje prišli na cilj, saj smo vedeli, kaj nas čaka, vendar smo kljub temu vsi blatni ob 13.30 uri stopili pred vhod Gimnazije Novo mesto.
 
Laura Medved

Ni komentarjev:

Objavite komentar