ponedeljek, 15. junij 2015

AFRIKANŠČINA: JEZIK EVROPEJCEV

Spomenik afrikanščini v mestecu Paarl
Veseli me, da zanimanje za učenje afrikanščine med dijaki naše gimnazije ne usiha,“ pravi prof. Robert Šupe, mentor delavnice Afrikaans. Afrikanščina je v bistvu najmlajši germanski jezik, s katerim se lahko sporazumevamo tudi na Nizozemskem ali v severni Belgiji; danes ga po svetu govori še okoli 7,7 milijona prebivalcev.
Delavnica na PT se začenja tako, da se udeleženci drug drugemu kratko predstavijo in povejo, zakaj so si izbrali ravno to delavnico. Ogledali so si kratek film o lepotah Republike Južne Afrike, flori in favni, s pomočjo ustreznega gradiva so predelali 3 lekcije, kar zadošča za začetno sporazumevanje v tem jeziku; delo so večkrat popestrili z gledanjem in poslušanjem glasbenih spotov v afrikanščini, intervjujev s pevci, spoznavali so kulturo, zgodovino in način življenja Afrikanerjev; brali časopisne članke in si ogledali dokumentarne filme o južnoafriških športnikih Zoli Budd-Pieterse in Oskarju Pistoriusu.

Delavnici so zaključili z ogledom celovečernih filmov Cry Freedom in Black Butterflies, ki opisujeta usodo posameznikov – črncev in belcev, ki so se pogumno zoperstavili rasnemu razlikovanju v državi. „Po koncu delavnice večina dijakov ugotavlja, da se jim je zdelo spoznavanje tega jezika koristno in zanimivo, nekateri pa bodo zanimanje za ta jezik ohranjali tudi v prihodnje,“ pravi prof. Šupe.

Ni komentarjev:

Objavite komentar