petek, 12. junij 2015

VRNITEV V "MRAČNI SREDNJI VEK"

Ko pomislimo na srednji vek, se spomnimo na viteze v oklepih, velike gradove in prelepe dame, ki čakajo na svojega princa. To je zelo daleč od resnice, kajti srednji vek je bil zelo raznovrsten, saj je bilo takrat v Evropi več različnih kultur in ljudstev, kot so: Franki (zahodna Evropa), Vikingi (Skandinavija), Mongoli (nomadi iz Azije), Bizantinci (grški ostanek rimskega imperija) in muslimani, ki so se pojavili na začetku 7. stoletja, tik ob rojstvu srednjega veka. Pod vodstvom prof. Nevenke Malnarič Brulc je potekala zanimiva delavnico na temo srednjega veka (gl. spodnjo fotogalerijo), v pričujočem članku pa povzemamo glavne značilnosti tega nenavadnega obdobja.



»Temno obdobje«

Trditev, da je srednji vek temno obdobje, je samo del resnice in drži večinoma za obdobje takoj po propadu Zahodnega rimskega imperija, ki so ga povzročile migracije ljudstev, ki so se počasi naselila po celi Evropi. Zaradi tega ni bilo več ogromnih cirkusov, amfiteatrov in mest, a srednji vek je zelo pripomogel k napredku v kmetijstvu, saj mesta niso bila več najpomembnejša. Nova vedenja so naredila prej revna območja (zahodna in srednja Evropa) bogata, ker so lahko proizvajala veliko hrane. V visokem in poznem srednjem veku je bilo življenje kmeta bolj varno, saj je bilo manj vojn. Je pa obdobje temno zaradi zaostanka na  področjih izobrazbe, arhitekture, matematike, fizike, biologije in medicine. Ampak to drži samo za krščanski del, muslimani in Bizantinci so povsem drugačna zgodba, ker so se učili in tudi nadgradili ostanke rimske znanosti.

Vera

V srednjem veku je vera igrala zelo pomembno vlogo. Prisotna je bila v vsakdanjem življenju navadnega kmeta pa do svetih vojn, ki jih je sklical sam papež. Vera je prisotna tudi v knjigah, saj so bili duhovniki eni izmed redkih, ki so pisali knjige. Vera je imela tudi veliko nasprotnikov, saj je bila cerkev velik cenzor, vse kar ji ni bilo všeč, je cenzurirala. Tudi papeži so bili vključeni v veliko škandalov. Najbolj znan je papež Aleksander VI., ki je imel otroke, kar je bilo prepovedano za vsakega, ki služi cerkvi (družina je dodaten strošek). Vse to je privedlo do verskega razkola, ki je dokončno uničil vpliv cerkve v Evropi.

Vitez

Najbolj znana ikona srednjega veka je vitez. Plemenit in lep vojščak, ki postavi damo, gospoda in boga na prvo mesto, mora tudi biti najbolj časten človek na celem svetu. To je samo pravljica, ki jo danes pripovedujemo otrokom. V resnici so bili samo razred brutalnih vojakov, ki so bili izurjeni za vojno (kot Špartanci ali samuraji). Njihovo urjenje se je začelo pri 7. letu in se izvajalo vse do 21. leta, lahko pa se je tudi prej končalo, če se je oproda (čin pred vitezom) dobro izkazal. Njihova standardna oprema je bila verižna srajca, čelada, konj, meč in ščit. Kovinski oklep se je  začel uporabljati od 15. st. dalje. Ampak vitez ni preživel časa, ko je smodnik začel vladati bojišču, saj je navadni vojak lahko ubil viteza z velike razdalje.

Konec srednjega veka


Čeprav je srednji vek večinoma zaostal v napredku, je odprl vrata renesansi, ta pa je odprla vrata razvoju znanosti in tako današnjemu svetu. Ostanki srednjega veka se danes vidijo v ogromnih gradovih. Čeprav ima vzdevek temačno obdobje, je obdobje, ki je oblikovalo  tudi današnji svet.



GAL PUNGERČAR














Ni komentarjev:

Objavite komentar