V
četrtek, 28.5.2015 smo se nestrpni dijaki 2. letnika zbrali na
avtobusni postaji Tuš. Točno ob 7.05 smo krenili do naše končne
postaje - Piran. Ker je bila ura še zgodnja, smo vsi še malo
podremali na avtobusu. Po triurni vožnji s krajšim vmesnim
postankom smo končno prispeli, vsi spočiti in pripravljeni na delo,
do Sečoveljskih solin.
Te
so največje delujoče slovenske soline, ki se raztezajo ob reki
Dragonji. Pot smo začeli na južnem vhodu v Sečoveljske soline
imenovan Fontanigge, kjer je bila pridelava soli v 60. letih
prejšnjega stoletja opuščena in se uporablja bolj kot muzejski
objekt.
Ko
smo izstopili iz avtobusa, smo dočakali veliko presenečenje –
pričakalo nas je namreč več kot 20 koles. Skupina, ki je šla
obiskat slovensko obalo v torek ni imela te sreče in so morali
pešačiti. Mi pa smo navdušeno zajahali kolesa in se odpeljali po
uravnani makadamski potki.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgOfDs7XDW5GEoYon9dCDO2qV9dVUtQMsC4_nXwa1kFZ1lL9F3a0A2gnFWBJ8u0dHkDy3-EK7eY88_drUIy6TSwuJDkobpEqfsWn_qTG83DZu3KUKgKDykUYPzjiSovXk_wTnZVUt5cXyhJ/s400/11281586_826754820754079_500965573_o.jpg)
Nina
nam je na kratko opisala poti solinarjev v 14. stoletju, predstavila
ladje in povedala, da je vsaka hiša v solinah imela lesen pečat za
kruh, da so hiše ločile komu je kruh pripadal. Po krajšem ogledu
nas je popeljala v sosednjo, bivalno hišo. V tistih časih je bila
grajena iz laporja v kombinaciji z apnencem. Pri gradnji je bilo
pomembno vzpostaviti dobro komunikacijo v smeri polje – hiša, ki
je služila kot transport v skladišče, ki se je nahajalo v spodnjem
nadstropju hiše.
V
spodnjem nadstropju so bili razstavljeni vsi pripomočki za takratno
pridobivanje soli, vsi leseni. Videli smo lahko lesene natikače, ki
se uporabljajo za hojo po kristalizacijskih bazenčkih imenovani
taperini, leseno strgalo, ki se imenuje gavero, lesene vozičke,
karele, ki se uporabljajo za prevoz soli in vrč iz dolgim lesenim
ročajem imenovan botasso s katerim zajemajo vodo iz kanalov. Zgornje
nadstropje pa je bilo razdeljeno v 3 prostore – kuhinja, otroška
soba in spalnica. Hiša je bila majhna in natrpana s pohištvom,
kljub temu pa je služila za bivanje šestčlanski družine.
Po
ogledu hiše smo se Nini zahvalili in se s kolesi odpeljali nazaj do
naše izhodiščne točke. Vkrcali smo se na avtobus in se odpeljali
so severnega vhoda v Sečoveljske soline, do Lere. Pričakal nas je
nekdanji profesor za biologijo z glavo polno znanja. Popeljal nas je
po približno 2 km dolgi poti skozi soline in nam podrobno opisal
pridelavo soli. Močvirnato območje je človek v solna polja
preoblikoval že v srednjem veku.
Morska
voda potuje po 5. različnih bazenih po načelu prostega pada ali ob
pomoči črpalk. Od vseh bazenov je kristalizacijskih približno ena
petina. V njih dokončno nastane sol, potem ko je morska voda
potovala do tja skozi izparilne bazene in se zgoščevala zaradi
izparevanja.
Kristalizacijski
bazeni so prekriti s petolo – simbioza med sadro-sulfatnimi
minerali, algami in modrozelenimi cepljivkami, ki omogoča, da se sol
loči od blata spodaj in se dokončno izkristalizira. Princip petole
so v Slovenijo prinesli solinarji s Paga in danes smo Slovenci eni
redkih, ki še vedno pridelujemo sol na tradicionalni način. S
kristalizacijo vode v bazenčkih pa dobimo tudi zdravilno blato po
imenu fango. Uporablja se v kozmetiki in pri zdravljenju revmatičnih
bolezni.
Solinarska
sezona se je začela pozno aprila in trajala vse do začetka
septembra. Najprimernejše vreme za pridelavo je sončno vreme z
rahlim vetrom, kot je burja. Včasih je na solnih poljih delalo več
kot 60 solinarjev, ki so tu živeli s svojimi družinami. Danes pa
delovne sile močno primanjkuje, zato dobra polovica bazenov nestrpno
čaka na boljše čase, ki pa morda ne bodo nikoli prišli.
Ob
poti med izparilnimi in kristalizacijskimi bazeni je bilo mogoče
opaziti halofitno vegetacijo oz. slanuše. To so rastline, ki so se v
več letih s posebnimi sistemi v organizmu prilagodile na visoko
slanost vode. Najbolj razširjeni predstavniki slanuš v solinah so
navadni osočnik, grmičasta členjača, tolščakasta loboda in
navadna mrežica. Našo pot so spremljale različne vrste ptic kot
so plojnik, mala čigra, rumenonogi galeb, navadna čigra, velika
bela čaplja, siva čaplja in še in še. Na solnih poljih lahko
najdemo solinskega rakca in solinarko, majceno ribico, ki se je tako
kot slanuše prilagodila visoki koncentraciji soli v vodi. Krajinski
park Sečoveljske soline se lahko pohvali z več kot 300 različnimi
vrstami organizmov na samo 7 km2.
Čisto
na koncu naše poti smo si v veliki stavbi ogledali naravoslovno
obarvam 10-minutni film o življenju na solinah in si ogledali veliko
3D maketo, na kateri je natančno prikazano, kateri bazeni služijo
čemu. V sosednji sobi je bil celo voziček napolnjen s pristno
sečoveljsko soljo, ki smo jo lahko tudi poskusili. Tam se je naš
ogled solin zaključil, zato smo se počasi vračali nazaj.
Ker
je naša ekskurzija zajemala področja biologije in kemije, smo
morali opraviti še nekaj kemijskih analiz. Profesorice so imele sabo
kovčke z vsem potrebnim, zato smo se kar lotili dela. Zmerili smo pH
vode in ugotovili, da je voda v bazenih bazična s pH 9. Določili
smo prevodnost in vsebnost železovih, amonijevih, nitratnih in
drugih ionov ter karbonatne trdote.
Izvedli
smo še elektrolizo morske vode in se počasi začeli poslavljati.
Vkrcali smo se na avtobus in odpeljali do naše zadnje postojanke. Po
ozkih stopnicah smo se povzpeli do majhne sobice, kjer je bilo
razstavljeno ogromno školjkic in polžkov, od tistih najmanjših pa
do največjih na svetu. Izvedeli smo da je edina razlika med njimi v
tem, da ima školjka 2 lupini polž pa samo eno.
Naši
želodčki so že pošteno krulili in pete so nas kar same odnesle do
najbližje restavracije. Nekaj jih je poseglo po pici, nekateri po
čevapčičih, mnogi pa smo se odločili za kakšno morsko
specialiteto. Po zasluženem kosilu in morda še kakšni kepici
sladoleda, smo se utrujeni vrnili na avtobus in krenili naravnost
proti Novemu mestu.
Ni
treba posebej poudarjati, da smo tudi pot nazaj večinoma prespali.
Ni komentarjev:
Objavite komentar